Varumärkesutveckling – old

När du vet vart du vill nå har du större möjlighet att nå fram.

Det kan tyckas vara en självklarhet att man måste veta i vilken riktning man ska gå om man vill komma till en utsatt plats på effektivaste sättet. Det gäller i högsta grad även ditt varumärke. För vem kan ge råd om marknadsföringsåtgärder som inte vet målet med dem.

Ett uppdrag börjar alltid med en kartläggning av förutsättningar på marknaden och hur det aktuella varumärket passar in och bäst tar sig fram. Kan du säga varför ditt företag finns med en mening då har du redan grunden för strategin klar. Genom att analysera konkurrensen och kärnan i ert erbjudande kombinerat med interna styrkor tar vi oss fram till en position på marknaden där det finns rätt förutsättningar att lyckas – där konkurrensen är låg och där avkastningen finns, nu eller i framtiden.

Tänk på det som flera stegar där konkurrenterna har klättrat längst upp och mutat in sina existensberättiganden. Någon är kanske längst upp på “bredast sortiment-stegen”, medan en annan är i topp på “innovations-stegen”. Har du försökt att klättra förbi någon på en stege någon gång? Någon som dessutom inte vill släppa förbi dig? Det är i princip omöjligt.

Hitta en egen position och bli bäst där.

Men det finns ett smartare sätt än att försöka bredda sitt sortiment eller lägga alla sina resurser på innovationer. Hitta en egen position. Res en egen stege och klättra högst upp på den. Plötsligt är du i toppen på “bäst kundservice-stegen” och har därmed hittat din nisch och ditt existensberättigande. Att det är en “stege” som är rätt placerad det har analysen tagit hand om. Analysen av konkurrenter, kärnan i ert erbjudande och era interna styrkor. Det är här vi kan växa oss starka.

När positionen är tydlig är det mycket enklare att lägga resurserna på sådant (marknadsföring, men inte minst interna förbättrings- och utvecklingsprojekt) som ytterligare förstärker positionen. Och inte minst blir det tydligt vilka insatser och engagemang som kan väljas bort. Allt blir så mycket effektivare när du vet vart du vill ta dig.